Äkkilädöt sopivat seikkailijan valinnaksi

Useimmat meistä potevat joskus kaipuuta lämpimään talven keskeltä, mutta päättämättömyys ja saamattomuus on saattanut vaikuttaa siihen, että kohdetta ei ole tullut valituksi ajoissa. Jos budjettia on kerätty useamman kuukauden ajan, voi liikkeelle lähteä myös lähes siltä seisomalta. Äkkilädöt sopivat hyvin seikkailijoille, jotka haluavat kerätä kokemuksia avoimin mielin. Mitä on otettava huomioon ennen kuin varaa tällaisen matkan?

Onko järkevää laittaa äkkilädöt vertailuun?

Usein tuntuu siltä, että on vain halu lähteä nopeasti liikkeelle eikä silloin ole välttämätöntä tehdä kovin syvällistä vertailua vaan päästä sananmukaisesti äkkiä matkaan. Totuus on kuitenkin se, että hyvin pienellä vaivalla löytää parhaat äkkilähdöt ja matkaan pääsee parhaimmassa tapauksessa jo samana päivänä tai ainakin seuraavana.

Monissa tapauksissa sekä lennot että majoitus sisältyy hintaan, mutta siinä kannattaakin olla tarkkana ettei ole kyse pelkistä lennoista. Lisäksi kannattaa huomioida se, miten matkan hinta on esitetty. Niihin saattaa sisältyä erilaisia lisämaksuja, jotka näkyvät vasta varauksen loppuvaiheessa. Näistä syistä pieni vertailu on paikallaan, ettei matkan alussa törmää siihen pahimpaan yllätykseen eli sinulla ei ole kohteessa majoitusta.

Äkkilädöillä on hyvät ja huonot puolensa

Kuten kaikilla asioilla, myös äkkilädöt pitävät sisällään sekä huonoja että hyviä puolia.

Katsotaan ensin hyvät:

  • Edullinen hinta on yksi houkuttelevimmista. Kun matka varataan vasta viime hetkellä, se on yleensä hinnaltaan vain pienen osan normaalista. Hinta tosin riippuu sekä kohteesta että ajankohdasta.
  • Vastassa on aina spontaani seikkailu, joten kaikkeen on osattava varautua eikä stressaaminen kannata ainakaan etukäteen. Päiviä ei tarvitse laskea etukäteen vaan matkaan voi lähteä tänään tai huomenna.
  • Uusi suosikkikohde saattaa löytyä täysin sattumalta sellaisesta paikasta, mitä et aiemmin edes ajatellut lomakohteena itsellesi.

Huonoja puoliakin voi olla:

  • Varsinaiselle suunnittelulle ei jää aikaa juuri ollenkaan, joten varusteet on löydyttävä kotoa valmiina tai on tehtävä päätös hankkia niitä kohteesta. Lähtö on tehtävä tyyliin passi ja hammasharja mukaan sekä matkaan.
  • Niin kutsuttu määrittelemätön majoitus voi perillä olla suuri seikkailu eli viidestä tähdestä on pudonnut pois useampi tai majoitus voi olla myös perheille tarkoitettu huoneistohotelli. Matkaan on lähdettävä rohkeasti ilman odotuksia majoituksesta.
  • Äkkilädöt kohteita on yleensä pienempi valikoima eikä välttämättä pahimpaan matkustushaluun ollenkaan. Yksin on helpompi lähteä reissuun nopeasti kuin isommalla porukalla tai perheen kanssa.

Matkabudjettia kannattaa kerryttää hyvissä ajoin

Matkabudjettia, vaikka sitä ei äkkilädöt kovin paljon kulutakaan, kannattaa kerryttää pitkin vuotta. Silloin on helpompi tehdä lähtö, kun tietää, että on edes jonkin verran matkaan varattuna rahaa. Kannattaakin pitää itsellä matkakassaa, jolloin kohteessa on hiukan enemmän erilaisia mahdollisuuksia. Niiden ei kannata antaa mennä täysin ohi.

Matkana äkkilädöt ovat todella hyvä vaihtoehto, sillä itse matkaan ja majoitukseen ei budjetti tule kaatumaan. Hyvä ruoka, nähtävyydet ja mitä kaikkea muuta seikkailulla haluaakaan kokea, saavat budjetista suurimman osan.